Ismét fürödhetünk a hűs habokban - Szúnyogírtás Mártélyon

Ismét fürödhetünk a hűs habokban2016. június 10., péntek
a A

Június 11-én nyitja szezonját a mártélyi holtágban fekvő szabadstrand. Mindenkit vár, aki hűsölni szeretne a nagy melegben. Bár a hézvégére nem mondanak kimondottan füllesztő meleget.

Hol is fürdünk nyaranként?

A Mártélyi Tisza holtág a folyó szabályozása során alakult ki, a túlfejlett kanyar átvágásával.   Az átvágástól napjainkig a holt meder az északi végén teljesen feltöltodött. A déli végén a mesterségesen fenntartott csatorna (fok) segítségével, kis és középvizek esetén is megmaradt a vízjárási kapcsolata a folyóval. Az optimális üzemvízszint esetén a víztükör hossza 4.77 km, a legnagyobb szélesség l75 m, a legkisebb 85 m. A legnagyobb mélység az l850 m szelvény térségében több, mint 7,00 m. Magas vízállás esetén (Mindszenti vízmércén 550 cm) a partélen átbukó víz tölti, illetve üríti a medret. Az összekötõ csatornára épült tiltós mûtárgy megfelelõ kezelésével, a part él magasságát el nem érõ kisebb árhullámok esetén gravitációsan frissítõ víz engedhetõ be az élõ Tiszából. Ugyanez a mûtárgy akadályozza meg az üdülés és horgászat szempontjából optimális vízszint csökkenését az év jelentõs részében. Az optimális vízszint a Hódmezõvásárhelyi Önkormányzat, a Kiskunsági Nemzeti Park, a Dobó Ferenc Horgász Egyesület, az ATIVIZIG Hmvhelyi Szakaszmérnöksége által közösen megállapított 440 cm (+- 20 cm). A vízmérce a Mártélyi belvízi szivattyútelep hullámtéri csatornája torkolati átereszének homlokfalán található. A 0 pontja 74,48 m Bf . Az optimális üzemvízszint abszolút magassága 78,88 m Bf. A Mindszent-Székkutasi öntözõrendszer kiépítése óta (1996) a holtág közbensõ öntözõvíz tározó. A fokon lévõ zsilip mellé telepített szivattyútelep az élõ Tiszából öntözõvizet emel be a holt mederbe. A holt meder 3950 fm szelvényébõl ágazik ki a következõ átemelést biztosító Szegfûi öntözó szivattyútelep tápcsatornája. A holt meder 75 %-án átfolyó öntözõvíz a jó minõség fenntartását segíti.

 

1971 óta tájvédelmi körzet. A szépséges "Dög-Tisza" - így nevezik a helyiek -, szinte már-már egyedülálló a holtágak között az eredeti, õsi táj megõrzésében. A déli végén, a Foknál remek helyeket kínálnak a víz alatti bokrok, és a vízben álló fák. A vizet imitt-amott sulyommezõ borítja, nem kevésbé jó búvóhelyet nyújtva ezáltal a halaknak. Az üdülõtelep csónakjai között kevés hely marad a parti horgászatra.

Kicsit északabbra a strand kanyarjában (Gyémánt-kanyar) vízrõl, partról egyránt próbálkozhatunk - itt a van a legmélyebb víz a holtágban, a meder hirtelen tör lefelé, aránylag kemény. A feljebb lévõ laposon (Sárgási-lapos) a sekély víz dominál, még odébb (Szekfu) buja parti növényzet nehezíti meg a horgászást. Az északi vég kanyarjában (Kerek-tó) ismét kiszélesedik a holtág, itt a belsõ ívben kivágott fák színesítik a képet

 

 

Látogatók száma: 1599325
Keresés:

Tárhely szolgáltató

World Web Data Kft.
1043 Budapest, Árpád út 56. I. em. 2.

Adószám: 23701764-2-41
Cégjegyzék szám: 01-09-293552

 

Kapcsolat:
e-mail: info@sas.hu
telefon: 06/20/555-2062
https://sas.hu