Kis Jankó Bori díj - Szúnyogírtás Mártélyon

Kis Jankó Bori díj2016. június 17., péntek
a A

Az idei Kis Jankó Bori pályázat díjazottjai között ott vannak a Hímzőműhely munkatársai. A kiemelkedő díjat július elején vehetik át. A karácsonyi kollekció ás a papi palást díjazták ebben az évben.

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. és a Matyó Népművészeti Egyesület meghirdeti a XXVIII. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázatot.  A pályázat célja a magyar népi hímzések és viseletek hagyományainak megőrzése és továbbfejlesztése, a régebbi, kevésbé ismert területek felkutatása és feldolgozása, továbbá olyan népi iparművészeti hímzések készítése, amelyek mind művészi, mind használati érték szempontjából megfelelnek a mai kor követelményeinek.

Pályázni olyan, az elmúlt két évben készült, saját tervezésű alkotásokkal lehetett, amelyek az Országos Népművészeti Kiállítás budapesti beválogatott anyagában, a Népi Iparművészeti Zsűri Bíráló Bizottsága előtt NEM szerepeltek és kereskedelmi forgalomba nem kerültek.

Ebben az évben karácsonyi kollekcióval és papi reverendával pályáztak, sikerrel.

 

 

Ki is volt Kis Jankó Bori?

Kis Jankó Bori (Gáspár Mártonné Molnár Borbála, Mezőkövesden született 1876. augusztus 27-én meghalt  1954. július 14-én Hímzőasszony és mintaíró. A népművészet mestere (1953.) Nagyapja Nagy János szűcsmester, ragadványnevét – Kis Jankó – használta. A mezőkövesd matyó hímzések előrajzolója és továbbfejlesztője. Az ő dédunokája Csézi énekesnő.

Nagy rajztehetsége, gyors és biztos vonalvezetése a surcok, férfiingek, lepedővégek stb. mintáinak előrajzolásában bontakozott ki leginkább. Díszesebbé, színesebbé és motívumkincsében gazdagabbá tette a mezőkövesdi hímzést. Halála után lakóházát emlékmúzeummá rendezték be. 1963-tól a Népi Iparművészeti Tanács és a Borsod megyei Tanács VB évenként Kis Jankó Bori-díjjal jutalmazza az ország legjobb hímzőasszonyait. – Irod. Dajaszászyné Dietz Vilma: Adatok a matyó íróasszonyok életéhez (Ethn., 1952); Molnár László: K. J. B. (Mezőkövesd, 1962).

A Népművészet Mestereként is elismert, híres mezőkövesdi rajzolóasszony életének, tevékenységének, a korabeli népművészetnek állít emléket a kiállítóhelyként 1974-től működő Kisjankó Bori Emlékház.

Látogatók száma: 1599317
Keresés:

Tárhely szolgáltató

World Web Data Kft.
1043 Budapest, Árpád út 56. I. em. 2.

Adószám: 23701764-2-41
Cégjegyzék szám: 01-09-293552

 

Kapcsolat:
e-mail: info@sas.hu
telefon: 06/20/555-2062
https://sas.hu