Szúnyogírtás Mártélyon

Szúnyogírtás Mártélyon2017. július 4., kedd
a A

Felhívjuk a tisztelt lakosság és méhészek figyelmét, hogy  az esti órákban Mártély üdülőterületén földi kémiai szúnyogírtás lesz.2017. július 6-án .

 

Az Országos Katasztrófavédelem honlapján nyomon követhető a szúnyoggyérítési program.  Június elseje óta tart a központi szúnyoggyérítési program, amelynek során a szakemberek eddig 316 ezer hektáron permeteztek, összesen 764 településen. Amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi, ezen a héten 60 ezer hektárt fognak kezelni, ez 160 települést érint majd

A szúnyoggyérítést három technológiával végzik, a szakértők területi kijelölései alapján:

  • Biológiai lárvagyérítés, légi és földi, esetenként vízi járművekről. A lárvagyérítésre használt készítményeket közvetlenül vízbe kell juttatni, így csökkentve a kikelő szúnyogok számát. A szerek kedvező toxikológiai megítélése célzott hatásuk következménye. Természetes vizekben Magyarországon kizárólag Bacillus thringinensis var. israelensis (Bti) baktérium által termelt toxint (Cry4) tartalmazó szerek használhatóak. A készítmény csak a szúnyoglárvákra hat, így minden más élőlényt megkímél. Ezt a környezetbarát védekezési módot várhatóan 20 ezer hektáron alkalmazzák, szükség esetén a kezeléseket megismételve, ami Magyarországon egyedülálló kiterjedt alkalmazást jelent.
  • Földi kémiai védekezés, melegködképzéses vagy ULV (nagyon kicsi 30-60 mikrométer átmérőjű permetcseppek) eljárással. E módszer a már kifejlett csípőszúnyogok ellen használható, azonnal csökkentve a szúnyogártalmat. Az alkalmazott irtószer emberre nem veszélyes, de más rovarokra hat, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a területen előforduló méhek védelmére. Minden kezelés csak a méhek kaptárba vonulása után kezdhető meg, és az éjszakai órákban végezhető. Segédanyagként kizárólag fehérolaj használható fel, a néhány éve alkalmazott gázolaj alkalmazása szigorúan tilos. A melegködös eljárás nagy előnye, hogy a létrejött fehér köd képes bejutni a növényzettel fedett területekre is, így jó hatékonyságú. Ezt a módszert elsősorban a települések belterületén kell alkalmazni, várhatóan 46 ezer hektáron, két alkalommal.
  • Légi kémia szúnyoggyérítést a földivel azonos irtószerrel, de kizárólag ULV technológiával lehet alkalmazni. Ezzel a módszerrel a belterületi kezeléseken túl a földről nehezen megközelíthető területeket is el lehet érni, így a Duna partszakaszain, a településeken kívül eső, de ahhoz közeli részein is alkalmazzák, megakadályozva, hogy a környékről a szúnyogok rövid idő alatt újra ellepjék a lakott zónákat. Az eljárást 50 ezer hektáron, szintén két alkalommal hajtják végre. Mivel a légi kijuttatást elsősorban az esti órákban, naplementéig lehet végezni, a kijuttatás előtt az érvényes jogszabályok szerint a településeken bejelentkezett méhészeket értesítik, hogy biztonságba helyezhessék méhállományaikat.

Minden estben kizárólag az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által engedélyezett, EU regisztrációval rendelkező irtószereket használnak, a területileg illetékes kormányhivatal népegészségügyi szervének ellenőrzése mellett. (forrás: Katasztrófavédelem honlapja)

Látogatók száma: 1638160
Keresés:

Tárhely szolgáltató

World Web Data Kft.
1043 Budapest, Árpád út 56. I. em. 2.

Adószám: 23701764-2-41
Cégjegyzék szám: 01-09-293552

 

Kapcsolat:
e-mail: info@sas.hu
telefon: 06/20/555-2062
https://sas.hu