Szolgáltatásaink - Állatvásár

Állatvásár
a A

Hódmezővásárhelyen, a város szélén a Serháztéren működött az állatpiac. Időközben a város terjeszkedett és a környék beépült, ezért az ott lakók jogos igénye volt az állatvásártér megszüntetése. Mivel az állatpiac létesítése és üzemeltetése kötelező Önkormányzati feladat, ezért két lehetőség közül kellett dönteni. Az első  hogy a régi helyszín felújításra kerül, ez a fentiek értelmében nem szerencsés és a bontás miatt drágább is. Ezért az új építése mellett döntött a közgyűlés.
Az önkormányzat 2004.- december 8.-án pályázatot adott be melyet 2005. április 12.-én befogadtak és június 13.-án döntés született arról, hogy a város megnyerte a szükséges pénzt egy új vásártér kialakítására, ez az összeg a maximális 25.000.000 Ft-ot jelentette. Így az Önkormányzat augusztus 12.-én szerződést kötött egy vállalkozóval a kivitelezésre. Az új létesítmény 2006. október 12.-én elkészült melyet 2007-03-27.-én üzembe helyeztek.
Az előző helyszínről május végén költözött az állatpiac a jelenlegi helyére a Szántó K. J. U. 3570/54 hrsz. alá. Ezt az új kialakítású az Úniós normáknak mindenben megfelelő  létesítményt a Polgármesteri Hivatal 2007. május 30.-val átadta a Városellátó kht.-nak üzemeltetésre. A helyszínen biztosítunk piaci napokon állatorvosi felügyeletet, helyszíni hiteles mérlegelést. Lehetőség van a kiépített le-felhajtó rámpán nagymennyiségű állat bevagonírozására is. Hetente egy napon, pénteken 600-tól 1000-ig nyitva tartó létesítményt, az állatotokat áruló gazdák rendkívül rapszodikusan veszik igénybe.

Minden hónap első pénteken havivásárt tartunk, ezen kívül minden év március 3. péntekén a tavaszi, október 3. péntekén az őszi vásár kerül megrendezésre. A heti vásárokon kívül így egy évben 14 vásári napon árulhatnának a gazdák. Az eladók szinte kizárólag sertéstenyésztők. A gyér látogatottságnak nem lehet oka, a vásártér távolsága (városszélén), mert az előző helyszín sem volt közelebb a városközponthoz. Az okok között nagy szerepet játszik az állattartási kedv csökkenése, a magas takarmányárak és a rezsi lényeges növekedése is.
Nem szabad figyelmen kívül hagyni az elmúlt évek gazdaságpolitikáját sem, ekkor fizettek a gazdáknak kivágási pénzt, ha a marháiktól megszabadulnak. A magyar gazdák tőkeszegények a fejlesztésre nincs pénzük és a pályázati lehetőségeik a magas önrész miatt beszűkültek, illetve pályázatok nincsenek. Ezen kívül a magasak a járulékos költségek, melyek az eladót terhelik.
 

 A helypénz mértéke állatfajtánkként 1db/Ft*

 Malac, birka, kecske  100 Ft
 Borjú   200 Ft
 Disznó  150 Ft
 Marha,csikó  300Ft
 Ló  500 Ft

     
*Érvényes 2007-05-30-tól visszavonásig. Az árak az ÁFÁ-t tartalmazzák.

Tehát a járulékos költségek magasak, egyszerűbb és gyorsabb újsághirdetés útján az értékesítés. Ez a tendencia megfigyelhető a zöldségpiac baromfi részén is, mert ott sincs árus. A nagyobb kihasználtságra tekintettel a későbbiekben célszerű lenne a két piac egyesítése, mivel a terület és az infrastruktúra adott. Egyébként is általános tendencia, hogy a városközpontokból a nagy gépjárműforgalmat, bonyolító egységeket igyekeznek minél jobban a város szélére telepíteni. Ezzel megkímélik a lakosságot a gépjárművek által kibocsátott káros anyagoktól.

Kapcsolódó képgaléria:
Látogatók száma: 1944935
Keresés:

Tárhely szolgáltató

World Web Data Kft.
1043 Budapest, Árpád út 56. I. em. 2.

Adószám: 23701764-2-41
Cégjegyzék szám: 01-09-293552

 

Kapcsolat:
e-mail: info@sas.hu
telefon: 06/20/555-2062
https://sas.hu