a AMártély üdülőterület

› Bodnár kert

A Bodnár Bertalan (a jobb oldali képen) Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont 2003-ban épült a Mártélyi Tájvédelmi Körzet 1971. óta védett, 2232 hektáros területén. A terület 1979. óta szerepel a "Ramsari jegyzékben", mint nemzetközi jelentőségû vízi vadvédelmi terület. A védettséget a hullámtéri táj botanikai és zoológiai értékei, valamint a sajátos alföldi látnivalók indokolták.

Az intézmény ünnepélyes megnyitójára 2004. szeptember 16- án "Az Ózon Világnapján" egy névadó és nyílt nap keretében került sor.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyûlése 2004. szeptember 2 -án döntött az intézmény névadójáról, s határozatában Bodnár Bertalan nevét fogadta el.


Az oktatóközpont távol a világ zajától, a vízparton, csodálatos természeti környezetben található. Kiválóan alkalmas erdei iskolák oktatási céljaira, előadások, foglalkozások megtartására. Ajánljuk továbbá cégek továbbképzéseinek, meetingjeinek, tréningjeinek helyszínéül.

 Elhelyezkedés

A Hódmezővásárhelytől 6 km-re fekvő Mártély a Holt-Tiszaág egyik legrégebbi halászfalva, mely szépségével és hangulatosságával mûvészek sorát ihlette meg.

A Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont a hamisítatlan Tisza-menti táj és a Tiszához kapcsolódó Alföld természeti értékeinek bemutatását, valamint a felnövekvő nemzedék környezettudatos cselekvésre ösztönzését szolgálja.


Konferencia terem

Szekcionálható konferenciaterem teljes alapterülete: 175,55 m2

  • Konferenciaterem területe: 80,5 m2,
    60-80 fős kapacitás
  • Fogadó, kiállító, közösségi tér: 95,05 m2,
    80 fős kapacitás

Galéria-kiállítóterem alapterülete: 66,7 m2

Alkalmas kiállítások, valamint 20-30 fős előadások, csoportos foglalkozások megrendezésére.

Szállás

Mártélyi Tájvédelmi Körzet területén található Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont 7 szobás, 18 fő befogadására alkalmas (24 főre pótágyazható) B kategóriájú üdülő, melyből 1 szoba apartman. Minden szobához tartozik fürdőszoba, színes televízió. (további információ)

Technikai eszközök

Írásvetítő, dia-projektor, video-projektor, videó, DVD, televízió, flipchart, magnó, erősítő, CD lejátszó, konferencia-hangtechnika, telefon, telefax, fénymásoló, Internet csatlakozási lehetőség.

 Park

Az Oktatóközpont épülethez tartozik egy Mocsári ciprusokból kialakított pihenőhely, valamint egy a parkot feltáró sétány. Lehetőség van szabadtéri főzésre és különféle sportfoglalkozások, vetélkedők lebonyolítására.

Parkoló

Az épülethez külső és belső ingyenes gépkocsi parkoló kapcsolódik.

› Ifjúsági tábor

A képzőművészek kedvelt alkotóhelye, a tájképileg is megkapó mártélyi Tisza-part, mely 1971-óta védett. A Tisza egykori árterét az 1846-ban megkezdett folyószabályozás a töredékére zsugorította. A körtvélyesi és az ányási kanyar átmetszésével két holtág keletkezett. A morotvákkal bezárt szigetek, mélyfekvésű ártéri erdők, rétek buja növényzete gazdag állatvilágnak nyújt menedéket. A tájvédelmi körzet nemzetközi jelentőségű vizes élőhely. Tízezernyi vadlúd és vadréce jelenik meg árvízkor és télen a be nem fagyó folyószakaszon. Nyárvégi és őszi látványosság a feketególyák és a kócsagok vonulása. 
A mártélyi holtág kedvelt üdülőterület, ahol szabadstrand, kemping, csónakkölcsönző, éttermek, lovaglási lehetőség is van. Nagyon szép körülmények között levő, családias hangulatú táborhely. 


Képzőművészeti tábor

1965 óta minden évben megrendezésre kerül a Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskola. A mára már országos ismertséget kivívó rendezvény a kezdetekkor csupán csak egy hagyományos nyári tábor volt a fiataloknak. A képzőművészeti Főiskola évente 21-23 főt adott az országnak, mint képzett művészt.

A szabadiskola lényege, hogy a résztvevők tovább fejlesszék saját technikájukat, stílusukat, úgy, hogy a témájukat saját maguk választhatják ki. A témák és a festmények típusa pont ezért rendkívül változatosnak mondható.

- A táj az olyan gyönyörű, hogy adja magát, tehát végül is tájképek születnek, portrék születnek, néhány elvont alkotás is születik vagy néhány mondanivalós alkotás, mondjuk például szobor formájában – mondta Bányai Béla.

Az eseményen minden korosztály képviselteti magát a gimnazistától a nyugdíjasig. A közös hobbinak köszönhetően pedig nem csak a profi festőktől, de egymástól is rengeteget tanulnak a résztvevők. A szabadiskola július 15-én kezdődött és 26-án ér véget a mártélyi ifjúsági táborban.

› Kalandpark

A Dél-alföldi Operatív Program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg, amelynek nyomán a Hódmezővásárhely és Mártély települések közötti kerékpárút mentén pihenőhelyeket, a Bodnár Bertalan Oktatóközpont területén pedig többek között egy családi kalandparkot alakítatottak ki.


A családi kalandpark kialakítása az oktatóközpont melletti önkormányzati tulajdonú ingatlanon, ahol a tájba illő, népi motívumokkal díszített építmények várják a gyermekeket.

A kerékpárosok és természetjárók számára jó túrázási lehetőség, a gyerekeknek tartalmas kikapcsolódást, és sok örömet ad a kalandpark. (további információ)

Nyitvatartás: Március 15. - október 31. között

Ár: Ingyenes

› Strand

A Tisza gátján belül ott egy holtág, a víz vizes, a mocsár mocsaras, a strand homokos. A partra vagy száz méter hosszan homokot terítettek, lehet várat építeni, hagyományosat, meg kedvencemet, a csurgatósat is.


A kicsik elkerített részét nap mint nap gondosan kitakarítják a sulyomtól. A víz kellemes, simogató és tiszta. Két játszótér van, az egyik a “kalandpark” , a másik nem messze a strandtól, ahol a fából készült játékok mellett tűzrakók is kiépítésre kerültek.

A példásan rendben tartott szabadstrandon, nincsenek eldobált csikkek, papírzsebkendők, nyugodtan be lehet menni a nyilvános vécébe. A közmunkások naponta ellenőrzik a területet, tisztítják a partszakaszt.

› Tiszai tanösvény

A Tiszai tanösvény az árterek élővilágát tárja elénk. A 6.850 m hosszú ösvény szintén 8 állomást tartalmaz. A Vízi tanösvény a Tisza vízi életét és a holtág vízi élővilágát mutatja be közel 4 km hosszan. A tanösvények a számos információs táblának köszönhetően önállóan is bejárhatóak, de igény szerint szakképzett túravezető segítségét is igénybe lehet venni.


 A tiszai tanösvény, mely a "fok" elnevezésű részterületet mutatja be a Tisza folyó és a Holtág közt félúton kezdődik és a holtág fölött cölöpökön keresztül halad egészen a zsilipekig, majd a Tisza vonalát követi. Ezt az útvonalat követve csodálhatják meg a kirándulók az ősz színeiben pompázó vidéket. Bár a vádormadarak elhagyják e tájat, a természet játszik a színekkel. A túrázók kedvelt helye. Az itt megtalálható pihenőkön információs táblák mutatják be a holtág élővilágát. 

E tanösvény bejáratánál található a Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont (Mártély-Üdülőterület, Darvassy I. u. 19.), melynek üzemeltetője a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat.

› Ártéri tanösvény

A Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközponthoz kapcsolódó ártéri felfedezõút a Mártélyi Tájvédelmi Körzet északi, Korhány elnevezésû részterületét mutatja be. Kr. e. V. évezredben itt telepedett le az õsi Körös-kultúra, melynek leleteit, valamint az 1282-ben lezajlott Hód-mezei csata tömegsírját rejtette magában. Korhány-halmot az 1877-es árvíz után a védtöltésbe építették be. Helyén értékes élõvilágú, a Tisza évszázadokkal ezelõtti vadregényes, romantikus arculatát mind a mai napig megõrzõ ártéri erdõ maradt fenn.


A 8 bemutató állomást felölelõ ártéri túraút 2.650 m hosszú, átlagosan 2-2,5 óra alatt teljesíthetõ.

Ismeri Ön az ártéri erdõ élõvilágát?

Az ártéri tanösvényt bejárva megismerhetik a Mártélyi holtág kialakulását, a Tisza-szabályozás korabeli munkálatainak maradványait, az árvízi védekezés történetét, valamint az ártéri erdõ gazdag élõvilágát. Induljunk el vadregényes túránkra!
Az ártéri tanösvény egész évben szabadon látogatható. Megkérjük Önöket, hogy az útvonalról ne térjenek le! Kérjük, védje Ön is természeti értékeinket, hogy a jövõ nemzedéke is eredeti állapotában ismerhesse meg, az ártéri erdõ varázslatos világát!

Látogatók száma: 1940913
Keresés:

Tárhely szolgáltató

World Web Data Kft.
1043 Budapest, Árpád út 56. I. em. 2.

Adószám: 23701764-2-41
Cégjegyzék szám: 01-09-293552

 

Kapcsolat:
e-mail: info@sas.hu
telefon: 06/20/555-2062
https://sas.hu