Jégpálya

A Hősök terén felállított pálya reggel 8 és 20 óra között üzemel, minden nap 11-12 és 15-16 óra között karbantartás zajlik a pályán.

A jégpálya ingyenesen használható, a korcsolya bérlése 1000 forint. Ezen felül 5000 forint kauciót kell fizetni, ami azt jelenti, hogy amennyiben sértetlenül adják vissza a korcsolyát, akkor ezt az összeget visszakapják.

A jégpálya 2024.01.08.-tól az alábbi időpontokban foglalt:

- hétfő: 16:30-18:00 jégkorong edzés

- kedd: 9:30-11:30 óvodai korcsolyázás

- szerda: 16:30-18:00 jégkorong edzés

- csütörtök: 9:30-11:30 óvodai korcsolyázás

- szombat: 13:00-14:00 korcsolya oktatás

Az oktatásra és edzésekre jelentkezni Pup Olivérnél lehet (0620/385-6434)!

Jégpálya házirend

 

Hódmezővásárhely - jégpálya története

Városunkban 1883 októberében értekezletet tartottak a Kaszinóban egy korcsolyázó-egylet megalakításáról. Azon kevesek, akik megjelentek, támogatták az ötletet, és a népkerti homokgödröt szemelték ki a pálya helyéül. novemberében értekezletet tartottak a Kaszinóban, ahol végrehajtó bizottságot küldtek ki a korcsolyajégpálya helyének kijelölésére. Kidolgozták az alapszabályokat is.

1884. január 12-én Korcsolyázó egylet alakult ideiglenesen dr. Imre József elnöklete alatt, de alig fejtett ki tevékenységet.

1888 decemberében megnyitotta kapuit a HTVE korcsolyapályája a népkerti halastó és a fürdőcsatorna közötti 250 négyszögöles területen. Az idényjegy vendégeknek négy forintba, egyesületi tagoknak két forintba, a napijegy húsz krajcárba került, és ezért fűtött sátrat lehetett igénybe venni. Ha az időjárás engedte, a korcsolyázási lehetőséget az Iparegyletnél, a Kaszinónál és néhány boltnál kihelyezett kék zászlóval jelezték.

Ettől az évtől kisebb-nagyobb megszakításokkal a második világháború végéig a HTVE sportpályán (helyén most az Interpsar van) volt a korcsolyapálya.

1904 januárjában a Népkertben kivilágított jégpályán Jégünnepélyt tartottak a Torna-és Vívóegylet rendezésében. Korcsolya-verseny és 50-60 pár négyestánca emelte az ünnep fényét.

1911-ben megnyitotta kapuit a Népkertben a jégpálya, melyet a tornaegylet készített.

1944-ben Nincs kár, ami haszonnal ne járna felkiáltással, a vízzel elöntött HTVE pályát használták jégpályának.

1957-1959 között a Bethlen Gábor Gimnázium melletti kézilabda-sporttelepen élvezhették a téli sport szerelmesei a jégfelületet.

1975-ben találunk ismét utalást a sajtóban a vásárhelyi jégpályáról. Ekkor a stadionban készítették el a jeges felületet sokak örömére.

1979-ben a Virág és a Petőfi utca sarkán volt. Ez év szeptemberében döntöttek arról, hogy jégpálya épüljön itt. Társadalmi összefogással, aláírásgyűjtéssel készülhetett el a jeges felület a gyermekek legnagyobb örömére.

1980-1982 között Mártélyon, a Kemping területén készítették el a jégfelületet társadalmi munkában. 1982-ben a vásárhelyi strandon nyitotta meg kapuit a műjégpálya, de a következő évben már ismét Mártélyon találhattuk meg a téli időszakban. Egészen 1985-ig.

1993-ig nem szól fáma a jégpályáról. Ez év decemberében ismét megnyitotta kapuit a vásárhelyi stadionban, melyet a salakpályán helyeztek el.

2005 decemberében csúszkálhattak utoljára bérelt műjégpályán a vásárhelyiek a belváros szívében.

2006-ban közbeszerzési eljárás során megvásárolta a város e létesítményt.  Azóta minden évben felállítja a sportolni vágyók legnagyobb örömére. 2006-2010 között a Kossuth tér adott helyet a műjégpályának.

Miután a díszburkolat nehezen viselte a viszontagságokat 2010-ben a Hódi Pál és a Zrínyi utca találkozásában állították fel a pályát.

2012-ben új helyen, az Andrássy út és a Sétáló utca találkozásánál jelölték ki a műjégpálya helyét. Azóta minden télen itt fedezhetik fel a korcsolya szépségét a jégpályára látogatók.
2013-ban ismét költözött a pálya a Városháza elé a Kossuth térre. Több év után, új helyre került 2016-ban.
2016. december 6-án megnyitotta kapuit a jégpálya a Sarokház előtti területen, ami a Sétáló utca forgatagába viszi a városban nézegető embereket.

Cikkek a műjégpályáról (a teljesség igénye nélkül)

A Fekete Sashoz tolták a műjégpályát : Mikuláskor már csúszkálhatunk. : Új Hódmezővásárhely : a város közérdekű információs lapja
A jégpálya megnyitása. : Vásárhelyi Ellenzék
A jégpálya ünnepél,yes megnyitása. : Vásárhely és Vidéke
A sárga zászlók. : Vásárhely és Vidéke
A tornaegylet jégpályája. : Vásárhelyi Ellenzék
Fenyőfát, ajándékot vesznek az emberek : Karácsonyi vásár és jégpálya a Kossuth téren. : Új Hódmezővásárhely : a város közérdekű információs lapja
Halló... halló... halló : Csongrád Megyei Hírlap
Holnap nyithat a jégpálya. : Délvilág
Jeges hangulat... : Csongrád megyei Hírlap Vásárhelyi kiadás
Jégpálya épül Vásárhelyen. : Magyar Hírlap
Jégpálya készül társadalmi összefogással. : Csongrád Megyei Hírlap Vásárhelyi Kiadása
Jégpálya készült Mártélyon. : Csongrád Megyei Hírlap Vásárhelyi Kiadása
Jégpálya Mártélyon. : Csongrád Megyei Hírlap Vásárhelyi Kiadása
Jégpálya Mártélyon. : Csongrád Megyei Hírlap Vásárhelyi Kiadása
Jégpálya nyílt a strandon. : Csongrád megyei Hírlap Vásárhelyi kiadás
Jégpálya nyílt Vásárhelyen. : Vásárhely és Vidéke
Jégünnepély. : Vásárhely és Vidéke
Készül a jégpálya Vásárhelyen. : Csongrád Megyei Hírlap
Korcsolyázó egylet. : Vásárhely és Vidéke
Megnyílt a mártélyi jégpálya. : Csongrád Megyei Hírlap Vásárhelyi Kiadása
Megnyílt a vásárhelyi jégpálya. : Csongrád Megyei Hírlap
Megnyílt a vásárhelyi jégpálya. : Csongrád Megyei Hírlap
Negyvenöt napig élvezhetik a korizni vágyók : Megnyílt a vásárhelyi műjégpálya. : Vásárhely : MJV önkormányzati kiadványa
Saját jégpályát üzemeltet majd az önkormányzat : ősztől újra szabad a korizás a Kossuth téren. : Vásárhely : MJV önkormányzati kiadványa
Sport. Jégpálya a vásárhelyi stadionban. : Csongrád Megyei Hírlap
Sport. Nincs az a kár, ami haszonnal ne járna. : Vásárhely Népe
Uszoda helyett most a jégre járnak az iskolások testnevelésórán : Ingyen tanulnak korcsolyázni a diákok. : Új Hódmezővásárhely : a város közérdekű információs lapja

(a fenti adatok kutatásában segítségemre volt Borus Gábor a Németh László Városi Könyvtár helytörténésze, akinek köszönöm a segítséget!
http://katalogus.nlvk.hu/index.php?action=search&page=1)